
Zdrowe odżywianie to przede wszystkim regularne i zbilansowane posiłki, wypijanie odpowiedniej ilości wody, spożywanie dużej ilości warzyw, owoców, produktów z pełnego ziarna. To podstawy, jednak oprócz tego warto zadbać o szczegóły – dziś przedstawię 5 produktów, które warto wprowadzić do codziennej diety, aby była ona jak najbardziej odżywcza.
owoce jagodowe
Truskawka, malina, jagoda, borówka, aronia, porzeczka – to morze wartości odżywczych dla naszego organizmu. Głównym atutem tych owoców jest ich działanie przeciwutleniające. Dodatkowo owoce jagodowe wykazują potencjał przeciwzapalny, który występuje w przypadku niektórych chorób np. autoimmunulogicznych. Dzięki działaniu antyzapalnym są ważnym składnikiem w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych, poprawiają także wygląd skóry i działają przeciwstarzeniowe. Dodatkowo owoce jagodowe poprawiają insulinowrażliwość tkanek oraz zmniejszają stężenie glukozy we krwi, co najogólniej można skategoryzować jako poprawę funkcjonowania gospodarki węglowodanowej organizmu.
Owoce jagodowe występują sezonowo w miesiącach letnich; poza tym czasem warto korzystać z ich mrożonej formy – ten sposób utrwalania żywności pozwala na zachowanie ich wartości odżywczej.
orzechy
Są źródłem roślinnego tłuszczu, a przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega-3, które wykazują pozytywny wpływ na pracę mózgu, a także pracę serca. Co więcej orzechy zmniejszają indeks glikemiczny posiłku, dzięki czemu super sprawdzą się w diecie osób z problemami z niewyrównaną gospodarką węglowodanową (tj. W przypadku insulinooporności).
Dodatkowo orzechy są składnikiem diety dostarczającym białka, co będzie szczególnie istotne na dietach bezmięsnych.
Trzeba jednak pamiętać, że orzechy są produktem o wysokiej zawartości tłuszczu, co przekłada się na ich wysoką kaloryczność, co na diecie redukcyjnej ma znaczenie.
zielone warzywa liściaste
Warzywa jak to warzywa – są skarbnicą wartości odżywczej. Jednak te z zielonym barwnikiem zawierają także chlorofil – składnik, który wspomaga przemianę materii i jest źródłem magnezu.
zioła
Niepozorne, ale bardzo odżywcze – zawierają sporo witamin i składników mineralnych (m.in. Żelazo, cynk, miedź, witaminy z grupy B, witamina C itp). Ze względu na fakt, że zioła są dodatkiem do diety nie traktujemy ich jako głównego składnika witamin i składników mineralnych, jednak warto włączyć je do codziennej diety, aby “podbić” wartość odżywczą posiłku.
Dodatkowo zioła skutecznie podkręcają smak potraw co możemy wykorzystać w celu redukcji spożycia soli w diecie.
Świeże czy suszone? Oby dwie wersje będą wartościowe
kasze
Są bogactwem składników mineralnych (m.in. Potas, cynk, magnez, żelazo, miedź) i witamin (np. Witaminy z grupy B, witaminę E) a także błonnika. Dzięki temu kasze świetnie regulują rytm wypróżnień, stabilizują poziom glukozy we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz nowotworu jelita grubego. Porównując kaszę z innymi dodatkami skrobiowymi, tj ryż, makaron, ziemniaki – kasze wypadają najkorzystniej pod kątem odżywczym. Dodatkowym plusem spożycia kaszy jest fakt, że można ją przygotować zarówno na słodko jak i wytrawnie. Kasza jest dosyć “wdzięcznym” składnikiem, z którego możemy przygotować kilka wariantów posiłku. Kasze możemy podzielić na:
* gruboziarniste – kasza gryczana, jęczmienna, pęczak,
* drobnoziarniste – manna, kukurydziana, owsiana.
Oby dwa rodzaje warto wprowadzić do swojej diety.