
Na sam początek trochę teorii. Wszyscy powszechnie wiemy, że warzywa są super zdrowe, dostarczają naszemu organizmowi witamin, składników mineralnych oraz błonnika, a w dużej objętości mają stosunkowo mało kalorii. I właśnie ze względu na bogactwo składników, które warzywa zawierają zaleca się, aby spożywać je w ilości co najmniej 400 g dziennie (jest to tak naprawdę minimalna zalecana ilość dotycząca zarówno warzyw i owoców, ale co ważne – górna granica nie istnieje). Czyli im więcej warzyw w codziennej diecie tym lepiej dla naszego zdrówka! (Oczywiście, nie oznacza to, że powinniśmy jeść same warzywa, aby było ich jak najwięcej )
W jaki sposób jeść ich więcej? Zobacz sama/sam!
Jedz te warzywa, które lubisz
Na początek chyba najważniejsza informacja – warzywa są super zdrowe i jak najbardziej warto wprowadzić je do codziennej diety, ale pamiętajmy, że dieta powinna być dostosowana do nas i naszych preferencji – tak samo jest ze spożyciem warzyw. Mówiąc prościej – jedz te warzywa, które lubisz (nawet jeśli ich ilość jest ograniczona), a nie wmuszaj w siebie warzyw, które Ci nie smakują, ale wiesz, że są zdrowe więc “jakoś to przeżyjesz i zjesz” mimo, że stają Ci one w gardle Jeśli z warzyw na ten moment lubisz tylko marchewkę i pomidora to już naprawdę sporo
jedz je w dużych ilościach, aby faktycznie “wyrobić normę” spożycia odpowiedniej ich ilości. Może po czasie przekonasz się do innego warzywa i wtedy zwiększysz tę różnorodność. Jednak na sam początek lepiej jeść tylko i wyłącznie pomidora niż nie jeść warzyw w ogóle
Wprowadź do swojej diety zupy
Gotowanie warzyw nie wpływa znacznie na straty ich wartości odżywczych, dlatego zupy również będą dobrym rozwiązaniem, jeśli chodzi o zwiększenie spożycia warzyw. Zupa jarzynowa, brokułowa, kalafiorowa, pomidorowa, ogórkowa – możliwości jest wiele, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Poza tradycyjnymi zupami możesz również spróbować wprowadzić do diety zupy kremy.
Pij koktajle warzywne lub warzywno-owocowe
Dodawanie warzyw do różnych posiłków zwiększy ich spożycie, a także ich różnorodność. Jeśli do tej pory piłaś/piłeś koktajle owocowe spróbuj wzbogacić je o warzywa. Na sam początek dodawaj małe porcje jednego warzywa (np. marchewki), aby przyzwyczaić się do zmiany smaku koktajlu. Z czasem zwiększ ilość warzyw dodawaną do koktajli. Dobrym rozwiązaniem na zwiększenie spożycia warzyw będzie także wypijanie soków warzywnych (gotowych, np. Pomidorowego lub marchewkowego).
Zadbaj o to, aby warzywa pojawiały się w każdym posiłku
Jedząc kanapki – zjedz kilka pomidorków koktajlowych. Jedząc drugie danie – zjedz buraki tarte ze słoika. Jedząc jajecznicę – zjedz kilka liści sałaty lodowej. Z dnia na dzień zwiększaj ilość warzyw, aby bez problemu zjeść ich zalecaną ilość. I tak jak rozstało wspomniane na początku – jeśli nie jesteś wielkim fanem warzyw I ich spożycie ograniczasz do pomidora i marchewki to nic nie szkodzi – jedz je jako dodatek do każdego posiłku naprzemian.
Stosuj mrożonki
Są one równie wartościowe jak świeże warzywa, a gotowe mieszanki dostępne w sklepach mogą być super pomocne, ponieważ są dobrym sposobem na oszczędność czasu (zarówno pod kątem przygotowania warzyw do spożycia tj. Obieranie, krojenie, a także ze względu na możliwość ich szybkiego przygotowania).