
Dieta przeciwzapalna – co warto wiedzieć? Dieta przeciwzapalne to model żywienia, który jest niefarmakologicznym sposobem na redukcje stanów zapalnych w organizmie. Stany zapalne współwystępują lub są efektem różnych chorób. Mowa o niektórych chorobach autoimmunologicznych (np. Hasimoto), endometriozie, nowotworach, AZS itp. Co więcej, ten model odżywiania sprawdzi się także przy problemach z nadciśnieniem tętniczym czy innych chorobach sercowo-naczyniowych. Ponadto dieta przeciwzapalna to po prostu zdrowy sposób odżywiania, który może być wykorzystany również wśród osób zdrowych.
Jakie są założenia diety przeciwzapalnej?
Najkrócej mówiąc dieta przeciw zapalna opiera się na:
spożyciu dużej ilości błonnika, owoców I warzyw, roślinnych źródeł białka;
rezygnacji z tłuszczów zwierzęcych, mięsa czerwonego, soli, żywności przetworzonej. Jakie dokładnie produkty warto włączyć do diety?
PRODUKTY ZBOŻOWE: pełnoziarniste (pieczywo, makarony), płatki owsiane, kasze, ryż brązowy
MIĘSO: drobiowe (kurczak/indyk), okazjonalnie mięso czerwone
RYBY: wszystkie z wykluczeniem przetworów solonych
WARZYWA: wszystkie
OWOCE: wszystkie z wyłączeniem suszonych, przetworzonych
NABIAŁ: niskotłuszczowe – jogurty, kefiry, ser mozzarella, twaróg, chude mleko
JAJA: maksymalnie 6 tygodniowo
TŁUSZCZE: roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy
PESTKI, NASIONA, ORZECHY: wszystkie
SŁODYCZE: gorzka czekolada
SŁONE PRZEKĄSKI: –
ALKOHOL, ŻYWNOŚĆ TYPU FAST-FOOD, ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA: –
Z jakich produktów warto zrezygnować/znacznie je ograniczyć?
PRODUKTY ZBOŻOWE: na bazie oczyszczonej mąki pszennej, słodkie bułki, drożdżówki, pączki
MIĘSO: tłuste, wędzone, przetworzone (np. Pasztet, parówki)
RYBY: z dużą zawartością soli
WARZYWA: –
OWOCE: suszone, soki owocowe, dżemy I konfitury słodzone cukrem
NABIAŁ: śmietana, tłuste mleko, tłuste sery
JAJA: –
TŁUSZCZE: zwierzęce – smalec, masło
PESTKI, NASIONA, ORZECHY: –
SŁODYCZE: wszystkie oprócz gorzkiej czekolady
SŁONE PRZEKĄSKI: wszystkie
ALKOHOL, ŻYWNOŚĆ TYPU FAST-FOOD, ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA: wszystkie
Sól warto zastąpić przyprawami ziołowymi. Dodatkowo zaleca się stosowanie przypraw przeciwzapalnych – cynamonu, imbiru, kurkumy, czosnku.
Jaką kaloryczność diety zastosować? To zależy od wyjściowej masy ciała – jeśli nasze BMI mieści się w normie to dieta powinna być normokaloryczna, czyli powinna dostarczać takie ilości energii, której potrzebuje nasz organizm. Jeśli występuje u nas nadwaga/otyłość to warto wprowadzić zdrowy deficyt kaloryczny i dążyć do prawidłowej masy ciała.