
Na wstępie najważniejsze – sól to produkt występujący w naszej kuchni, który dostarcza nam dwóch pierwiastków – chloru i sodu. Są to składniki, które w naszym organizmie pełnią ważne role, a najważniejsza z nich to regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej, czyli utrzymanie odpowiedniej ilości wody w organizmie. Oznacza to, że sól jest dla nas niezbędnym składnikiem, z którego nie powinniśmy w 100% rezygnować.
Problem jednak pojawia się, gdy tej soli jest w naszej diecie zbyt dużo – jej nadmiar może wywołać negatywne skutek zdrowotne: nieprawidłową pracę serca, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, rak żołądka, zawał serca. Nadmiar soli występuje w naszym jadłospisie bardzo często, czego możemy nawet nie być świadomi.
Zbyt duże spożycie tego składnika to nie tylko sól używana jako przyprawa do uzyskania smaczniejszych dań. Do dziennego bilansu spożycia soli oprócz soli w solniczce zaliczamy także sól dodaną do produktów spożywczych na drodze ich produkcji. Źródłem soli będą dla nas produkty takie jak: wędliny, wędzony ryby, sery (szczególnie wędzone), słone przekąski i żywność typu fast-food, kiszonki, gotowe sosy i marynaty, gotowe dania. Spożywaj te produkty jako dodatek do swojej diety bogatej w warzywa i owoce, produkty zbożowe, nabiał.
Dzienne zapotrzebowanie na sól to 5 g (jest to 1 łyżeczka soli kuchennej) jednak tak jak wspomniałam wcześniej – ilość ta to również sól zawarta w produktach przez co nie trudno o przekroczenie tej ilości. Co zrobić, aby nie przesadzić ze spożyciem soli?

stopniowo ogranicz dodawanie soli do posiłków – nie ma sensu „rzucać się na głęboką wodę” i od razu całkowicie rezygnować z dodatku soli – potrawy nie będą Ci w ogóle smakowały, lepiej ograniczyć sól stopniowo – na sam początek zrezygnuj z odsalania gotowych potraw. Po czasie ogranicz ilość soli dodawaną do posiłków podczas ich przygotowania.

zamiast soli stosuj przyprawy ziołowe – oregano, bazylię, tymianek itp. Na początku dania bez soli będą wydawać Ci się mdłe, ale z czasem przestawisz swoje kubki smakowe na ziołowe aromaty. Jednocześnie uważaj na gotowe mieszanki przypraw – one mogą zawierać znaczne ilości soli, dlatego …

czytaj etykiety produktów spożywczych – składniki danego produktu są na etykiecie umieszczone w kolejności malejącej, sam początek składu to składniki, które znajdują się w danym produkcie w największej ilości. Jeśli wysoko w składzie znajduje się sól – nie wybieraj tych produktów.