Na jakim tłuszczu warto smażyć?

Na sam początek kilka ważnych informacji:

1️⃣ Smażenie to jedna z form obróbek termicznych pokarmów przed ich spożyciem. Na tle innych (duszenia, pieczenia, gotowania, gotowania na parze) smażenie wypada najgorzej. Powodem tego jest fakt, że olej używany podczas smażenia może ulec degradacji do niekorzystnych dla nas związków. Z drugiej strony potrawy smażone mają dobry smak i aromat. Warto więc wprowadzać je do swojej diety z rozsądkiem i świadomie wybierać tłuszcze, na których będziemy smażyć.

2️⃣ Najgorsze dla naszego zdrowia (ze względu na wytworzenie izomerów trans) jest smażenie w głębokim tłuszczu i w panierkach. Aby nieco “uzdrowić” smażenie zadbaj także o to, aby jego czas był jak najkrótszy, a spożywanie potraw smażonych traktuj jako dodatek zdrowej diety i ogranicz ich występowanie w swoim jadłospisie.

3️⃣ Pamiętajmy, że na jakość naszej diety wpływa bardzo dużo czynników – ilość spożywanych przez nas owoców i warzyw, ilość wypijanej wody, regularność naszych posiłków, udział błonnika w diecie, rezygnacja ze spożycia dużej ilości cukru i soli. Jeśli zatem zadbamy o krótkie smażenie, niestosowanie panierki, a potrawy smażone będą pojawiały się na naszym talerzu raczej okazjonalnie to wybór tłuszczu do smażenia nie będzie miał fundamentalnego wpływu na całokształt naszej diety. Jednak z drugiej strony warto dbać nawet o małe detale naszej diety.

🧐 W takim razie jaki tłuszcz najlepiej wykorzystać do smażenia? Taki który będzie miał wysoką odporność na działanie wysokiej temperatury, odpowiedni skład kwasów tłuszczowych oraz będzie bezpieczny dla zdrowia.

Warunki te spełnia:

✨ Oliwa z oliwek W znacznej większości składa się z kwasu oleinowego, który jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Dodatkowo jest źródłem kwasów omega-3 i antyoksydantów, które świetnie sprawdzają się spożywane na zimno. To właśnie oliwę z oliwek polecam moim Podopiecznym jako wybór tłuszczu do smażenia i do spożywania na zimno – jest on uniwersalny, wystarczy jeden produkt w kuchni 🙂

✨ Olej rzepakowy Jest termostabilny dzięki czemu podczas jego ogrzewania nie wytwarzają się niekorzystne dla naszego zdrowia składniki. Dodatkowo ma dobry stosunek kwasów omega 3 do kwasów omega 6. Co więcej jest powszechnie dostępny i stosunkowo tani. Trzy plusy i żadnego minusa 🙂

Są to dwa najprostsze, najpowszechniej dostępne i najlepsze pod względem zdrowotnym wybory jeśli chodzi o wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia.

❌ Jakie tłuszcze nie nadają się do obróbki termicznej?

❌ Olej lniany – nie jest odporny na wysokie temperatury, a jego ogrzewanie może być ryzykowne dla naszego zdrowia.

❌ Olej z pestek winogron – ma wysoką zawartość kwasów omega 6 (nam zależy na wysokim spożyciu kwasów omega 3).

🤔 Inne tłuszcze (olej kokosowy, smalec, olej z awokado) można zaklasyfikować do grupy tłuszczów, które warunkowo można wykorzystać do obróbki termicznej, jednak jeśli masz do wyboru oliwę z oliwek lub olej rzepakowy – sięgnij po któryś z nich 🙂