5 powodów dla których warto … jeść owoce

Od razu przechodzimy do konkretów:

🍏 spożycie owoców zwiększa uczucie sytości – jest to zasługa błonnika rozpuszczalnego, którego owoce są bardzo dobrym źrodłem. Poza uczuciem sytości błonnik reguluje również pracę jelit i rytm wypróżnień, także włączenie owoców do swojej diety będzie krokiem w stronę unormowania funkcjonowania jelit.

🍒 owoce są źródłem witamin i minerałów – owoce to ogromna skarbnica tych składników 🧐 czy wiesz, że zjedzenie 2 sztuk kiwi dziennie pokrywa nasze dobowe zapotrzebowanie na witaminę C? Dodatkowo, kiwi jest źródłem innych cennych składników, które pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jednak nie oznacza to, że kiwi jest najzdrowszym owocem i najlepiej jest tylko kiwi. Najlepiej rotować owocami – jeść wszystkie, które lubimy (i na które aktualnie jest sezon), tak, aby zwiększyć różnorodność naszej diety i składników, które wraz z nią dostarczamy.

🥝 ich spożycie nie wymaga obróbki termicznej – dlatego mogą być częścią prostej przekąski, która nie wymaga czasu jej przygotowania i jest dobra do spożycia praktycznie w każdym miejcu (praca/tramwaj/siłownia/ławka w parku).

🍓 ich słodki smak może zmniejszyć spożycie słodyczy – dzięki zawartości naturalnie występujących cukrów (o czym przeczytasz w dalszej części tekstu) owoce mogą być składnikiem słodkiego, a zarazem pełnowartościowego posiłku, dzięki czemu można ograniczyć spożycie słodyczy.

🍇 są źródłem przeciwutleniaczy – które wraz z witaminami I składnikami mineralnymi wpływają na wygląd nasze cery, włosów I paznkoci.

🧐 O czym warto pamiętać w kontekście spożywania owoców?

1️⃣ Są super zdrowe i warto wkomponować je do naszego codziennego menu, ale są też źródłem cukru (który występuje w nich naturalnie). I z tego właśnie powodu lepiej jeść ich nieco mniej niż warzyw (zalecana proporcja to 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców, których włącznie dziennie powinniśmy spożywać co najmniej 400 g).

2️⃣ Owoce mogą być super przekąską, ale warto zadbać o to, by łączyć je z źródłem białka i/lub tłuszczu – ma to związek z występujących w nich cukrem. Zjedzenie ich z dodatkiem jogurtu/maślanki/serka wiejskiego (czyli produktami, które dostarczają nam białka) i/lub orzechami/pestkami/nasionami (będącymi źródłem tłuszczu) pozwala na zachowanie stabilnego poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu utrzymamy poziom sytości na dłuższy czas.

3️⃣ Owoce w formie stałej, a soki owocowe to NIE to samo. A najłatwiej wytłumaczyć to na przykładzie pomarańczy, która zawiera witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, a obrana ze skórki ma miąższ i białe błonki. Kiedy z obranej pomarańczy wyciskamy sok oprócz soku mamy odpad (właśnie te białe błonki), z którymi wyrzucami wszystkie cenne składniki (błonnik, minerały, witaminy), a do soku przechodzi nam tylko cukier. Więc w przypadku wyboru pomiędzy wypiciem soku (nawet tego wyciskanego w domu), a zjedzeniem całego owoca to zawsze lepszym wyborem będzie owoc.

Podsumowując owoce to ekstra zdrowe produkty, które warto jeść w formie stałej i nie bać się występującego w nich cukru.