Insulinooporność – jak komponować posiłki?

🧐Zdiagnozowano u Ciebie insulinooporność, dostałaś od lekarza kilka rad dotyczących zdrowego odżywiania, bo to podobno bardzo ważne przy tej diagnozie, jednak nie wiesz tak naprawdę co zmienić? 😎

Zobacz poniższe 5 rad i dowiesz się więcej o prawidłowym odżywianiu w insulinooporności:

1️⃣Nie rezygnuj całkowicie z węglowodanów Węglowodany możemy podzielić na dwie grupy:

🧁węglowodany proste (do tej grupy zaliczamy cukier, miód, słodycze, drożdżówki, pączki, itp)

🍚węglowodany złożone (których źródłem są produkty z mąki pełnoziarnistej, kasza jęczmienna, orkiszowa, gryczana, płatki owsiane, płatki gryczane, ryż, komosa ryżowa). W przypadku insulinooporności najlepszym wyborem jest eliminacja węglowodanów prostych, a spożywanie węglowodanów złożonych.

2️⃣Zadbaj o białko w każdym posiłku (i przekąsce) 🥩białko zapewni sytość (dzięki czemu zmniejszy się ryzyko podjadania) i zniweluje wahania poziomu glukozy we krwi (co w przypadku insulinooporności jest naszym celem dietetycznym); sięgaj zarówno po białko zwierzęce (chude mięso, ryby, nabiał) oraz roślinne (strączki).

3️⃣Jedz zdrowe tłuszcze Mówiąc potocznie tłuszcze możemy podzielić na zdrowe I te niekoniecznie zdrowe 😉 włączenie do diety tych zdrowych zwiększy jakość diety oraz zmniejszy indeks glikemiczny diety. Zdrowe tłuszcze znajdziesz w orzechach, pestkach, nasionach, awokado, oliwie z oliwek. Niekoniecznie zdrowe tłuszcze to te pochodzenia zwierzęcego – masło, smalec, tłuste mięsa – są to produkty, które najlepiej spożywać okazjonalnie.

4️⃣Zadbaj o błonnik który obniża IG posiłków oraz spowalnia wchłanianie węglowodanów – błonnik znajdziesz w produktach zbożowych, owocach I warzywach.

5️⃣Pamiętaj o odpowiednim bilansowaniu posiłków – połowę każdego posiłku powinny stanowić warzywa (które mają wysoką wartość odżywczą i skutecznie obniżają IG całego posiłku), pozostałą część posiłku powinny w równej części stanowić węglowodany (najlepiej złożone, ale o tym już wiesz) oraz produkty będące źródłem białka – mięso/ryby/strączki. Uzupełnieniem posiłku powinny być zdrowe tłuszcze (np. oliwa z oliwek, orzechy).

Głównym założeniem diety w insulinooporności jest to, by była ona jak dobrze zbilansowana, najmniej przetworzona i bogata w warzywa oraz owoce.