
Zdiagnozowano u Ciebie insulinooporność, dostałaś od lekarza kilka rad dotyczących zdrowego odżywiania, bo to podobno bardzo ważne przy tej diagnozie, jednak nie wiesz tak naprawdę co zmienić?
Zobacz poniższe 5 rad i dowiesz się więcej o prawidłowym odżywianiu w insulinooporności:
Nie rezygnuj całkowicie z węglowodanów Węglowodany możemy podzielić na dwie grupy:
węglowodany proste (do tej grupy zaliczamy cukier, miód, słodycze, drożdżówki, pączki, itp)
węglowodany złożone (których źródłem są produkty z mąki pełnoziarnistej, kasza jęczmienna, orkiszowa, gryczana, płatki owsiane, płatki gryczane, ryż, komosa ryżowa). W przypadku insulinooporności najlepszym wyborem jest eliminacja węglowodanów prostych, a spożywanie węglowodanów złożonych.
Zadbaj o białko w każdym posiłku (i przekąsce)
białko zapewni sytość (dzięki czemu zmniejszy się ryzyko podjadania) i zniweluje wahania poziomu glukozy we krwi (co w przypadku insulinooporności jest naszym celem dietetycznym); sięgaj zarówno po białko zwierzęce (chude mięso, ryby, nabiał) oraz roślinne (strączki).
Jedz zdrowe tłuszcze Mówiąc potocznie tłuszcze możemy podzielić na zdrowe I te niekoniecznie zdrowe
włączenie do diety tych zdrowych zwiększy jakość diety oraz zmniejszy indeks glikemiczny diety. Zdrowe tłuszcze znajdziesz w orzechach, pestkach, nasionach, awokado, oliwie z oliwek. Niekoniecznie zdrowe tłuszcze to te pochodzenia zwierzęcego – masło, smalec, tłuste mięsa – są to produkty, które najlepiej spożywać okazjonalnie.
Zadbaj o błonnik który obniża IG posiłków oraz spowalnia wchłanianie węglowodanów – błonnik znajdziesz w produktach zbożowych, owocach I warzywach.
Pamiętaj o odpowiednim bilansowaniu posiłków – połowę każdego posiłku powinny stanowić warzywa (które mają wysoką wartość odżywczą i skutecznie obniżają IG całego posiłku), pozostałą część posiłku powinny w równej części stanowić węglowodany (najlepiej złożone, ale o tym już wiesz) oraz produkty będące źródłem białka – mięso/ryby/strączki. Uzupełnieniem posiłku powinny być zdrowe tłuszcze (np. oliwa z oliwek, orzechy).
Głównym założeniem diety w insulinooporności jest to, by była ona jak dobrze zbilansowana, najmniej przetworzona i bogata w warzywa oraz owoce.