
Brawo, wykonałaś/wykonałeś pierwszy krok I jesteś umówiona/umówiony na wizytę w gabinecie dietetycznym, aby specjalista pomógł zmienić Twoje nawyki żywieniowe. Po krótkiej euforii spowodowanej przełamaniem strachu przyszła chwila zwątpienia i konsternacji – nie wiesz, czego się spodziewać I w zasadzie zastanawiasz się jak będzie wyglądać ta wizyta i jakich pytań możesz się spodziewać? Po lekturze tego wpisujesz będziesz spokojniejsza/spokojniejszy 🙂
Co najważniejsze – nie stresuj się! Dietetyk to też człowiek, jego główna rola to pomoc w zmianie nawyków żywieniowych. I pewnie przychodzą Ci do głowy różne myśli:
“a co jeśli zostanę wyśmiana przez to co jem na co dzień?”,
“jak mam się rozebrać przed obcą osobą, która pewnie nie ma problemów z masą ciała?”,
“na pewno usłyszę, że dla takich jak ja nie ma żadnych szans na zmianę”
ale uwierz mi – ten czarny scenariusz się nie ziści. Dietetykowi zależy, aby zapewnić jak najbardziej komfortową atmosferę podczas wizyty, na której nie dochodzi do subiektywnej oceny ani komentowania Ciebie, Twojej masy ciała ani dotychczasowych nawyków żywieniowych.
Uff, wiesz już, że nie ma się czego bać! Zatem jak wygląda taka wizyta?
Wizyta wstępna (nazywaną również pierwszą wizytą) trwa około 60 minut czasu. W ciągu jej trwania dietetyk wykona:
- pomiar masy ciała I analizę składu ciała (poznasz m.in. swoją masę ciała, procentową zawartość tkanki tłuszczowej w swoim ciele, wartość wskaźnika BMI)
2. przeprowadzi wywiad zdrowotno-żywieniowy (zada pytania o m.in. historię chorób, przyjmowane leki I suplementy diety, o to co zwykle jesz, ile płynów wypijasz, jakie są Twoje oczekiwania względem dalszej współpracy).
Jak przygotować się na wizytę – co zabrać itp?
Nic nie jest koniecznie, ale warto:
– zabrać ze sobą aktualne wyniki badań krwi (nie starsze niż 12 miesięcy); jeśli ich nie posiadasz, nic nie szkodzi – dietetyk poda Ci listę badań, które warto wykonać, jednak zwykle jest to tylko zalecenie, a nie obowiązek;
– przygotować listę leków i suplementów diety, które przyjmujesz (jeśli oczywiście takie są w Twoim życiu na co dzień)
– zastanowić się, jakie produkty bardzo lubisz i nie wyobrażasz sobie bez nich swojego codziennego jadłospisu oraz które produkty nie są Twoimi ulubieńcami i nie chcesz, aby pojawiły się w jadłospisie (to bardzo ważny punkt, ponieważ przygotowany jadłospis powinien być dla Ciebie przyjemny do stosowania);
– przemyśleć jakie masz oczekiwania względem współpracy z dietetykiem – jaki jest Twój cel względem tej współpracy, jaki powinien być jadłospis, jak często jesteś w stanie pojawiać się na wizytach kontrolnych, itp.
Wizyta wstępna jest bardzo ważna w kontekście ułożenia indywidualnego i dopasowanego do Twoich potrzeb, stylu życia oraz preferencji smakowych i taki właśnie jest jej cel – poznanie Twoich celów i oczekiwań 🙂